"I Sverige förorsakas cirka 40 procent av dödsfallen av hjärt- och kärlsjukdomar och cirka 25 procent av cancer. Två av tre personer dör alltså i folksjukdomar som är starkt förknippade med ett alltför högt intag av animalier." - Länk
Köttkonsumtionen har ökat med 70 % de senaste 50 åren. Se på bilden! Den visar att för 50 år sedan drabbades ungefär hälften så många i Sverige av cancer. Det går inte att skylla på att belfolkningen har vuxit, för så mycket har den faktiskt inte gjort. Jag tror starkt på att mycket kött framkallar sjukdomar.
Det är läskigt att så många tror att man behöver mjölk för att få kalcium. Då man äter efter LCHF ingår ofta mycket mjölkprodukter som jag hört påverkar kolesterol negativt. Kalcium finns i många vegetabilier!
Att äta mindre animalier (kött, fisk, ägg och mjölk) gör inte att man får järnbrist och sådant. Visste ni t.ex. att quinoa innehåller ALLA aminosyror kroppen behöver? Bönor, linser och andra vegetabiliska proteiner är ALLA mineralrika och det är inte svårare att få i sig nyttigheter jämfört med kött.
Järn: Sojabönor, sesamfrön, solroskärnor osv.
Kalcium: Sesamfrön, nässlor, nypon, fikon (!), linser osv.
Zink: Vetegroddar (perfekt att blanda i havregrynsgröten), sojabönor, cashewnötter, sesamfrön, linfrön osv.
Det är viktigt att få i sig mineralämnen för att må bra, orka med och på så sätt undvika sjukdomar. Många vegetabiliska nyttigheter med massor av protein innehåller också kolhydrater. De håller dig mätt och kan vara utmärkt bantningsmat. Vad är syftet med att dissa kolhydrater då denna mat är god, nyttig och inte gör dig fet?
Källa till delar av texten
"Jag tror starkt på att mycket kött framkallar sjukdomar."
SvaraRadera"Många vegetabiliska nyttigheter med massor av protein innehåller också kolhydrater. De håller dig mätt och kan vara utmärkt bantningsmat."
Läs gärna LCHF för nybörjare:
-----------
"Problemet med socker och stärkelse
Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned imagen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.
Insulin produceras i bukspottskörteln. I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.
Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer."
-----------
(För du vet väl iaf att FETMA är en stor bov i de flesta sjukdomar?)
Läs på om kolesterol:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14567
http://www.bt.se/debatt/lakemedelsindustrin-haller-kolesterolmyten-vid-liv(2115390).gm
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411899
LCHF:are är inte oroliga för sitt kalcium.
Den gamla "slogan" - "Två glas mjölk om dagen" som serverades tillsammans med - "ÅTTA(!) skivor bröd om dagen" är just vad som gjort oss feta och sjuka. Mjölk dricker vi inte - LÄS PÅ, igen! - det innehåller för mycket socker, men gärna grädde.